
 
 
EAC Decision on Request for Interpretation 2009-05  
2002 VSS Vol. I, Sections, 2.2.7.2 c & d 
2005 VVSG Vol. I, Sections, 3.2.2.2 c ii & iii 
 
Date:  
 
October 5, 2009  
 
Question(s): 
 
What devices are required to provide T-Coil compatibility?  
 
Section of Standards or Guidelines:  
 
2002 VSS  Vol. I, Section 2.2.7.2 c & d,  T-Coil Compatibility 
2005 VVSG  Vol. I, Section 3.2.2.2 c ii & iii,  T-Coil Compatibility 
 
 
VSS Volume I 

2.2.7.2 DRE Standards 

DRE voting systems shall provide, as part of their configuration, the capability to provide 
access to voters with a broad range of disabilities. This capability shall: 
 

c. Provide, in conformance with FCC Part 68, a wireless coupling for assistive 
devices used by people who are hard of hearing when a system utilizes a 
telephone style handset to provide audio information;  

d. Meet the requirements of ANSI C63.19-2001 Category 4 to avoid electromagnetic 
interference with assistive hearing devices; 

VVSG Volume I 
 
3.2.2.2 Blindness 

c. All voting stations that provide audio presentation of the ballot shall conform to the 
following requirements: Discussion: These requirements apply to all voting machine 
audio output, not just to the ATI of an accessible voting station.  
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i. The ATI shall provide its audio signal through an industry standard connector 
for private listening using a 3.5mm stereo headphone jack to allow voters to use 
their own audio assistive devices.  

ii. When a voting machine utilizes a telephone style handset or headphone to 
provide audio information, it shall provide a wireless T-Coil coupling for 
assistive hearing devices so as to provide access to that information for voters 
with partial hearing. That coupling shall achieve at least a category T4 rating as 
defined by American National Standard for Methods of Measurement of 
Compatibility between Wireless Communications Devices and Hearing Aids, 
ANSI C63.19.  

iii. No voting equipment shall cause electromagnetic interference with assistive 
hearing devices that would substantially degrade the performance of those 
devices. The voting equipment, considered as a wireless device, shall achieve at 
least a category T4 rating as defined by American National Standard for 
Methods of Measurement of Compatibility between Wireless Communications 
Devices and Hearing Aids, ANSI C63.19.  

Discussion: "Hearing devices" include hearing aids and cochlear implants.  

Background: 
  
There has been some confusion regarding what the requirements cited apply to.  The 
source of the confusion seems to center on the use of the term “a telephone style handset 
or headphone” and the presence of the term wireless in the title to ANSI C63.19.  This RFI 
clarifies the intent and proper application of these requirements. 
 
Many hearing aids are equipped with two modes of operation, microphone mode and 
telephone coil (T-Coil) mode.  In microphone mode a microphone receives the sound, which 
the hearing aid then amplifies for the user.  In T-Coil mode a magnetic signal that carries the 
audio is received, amplified and provided for the user.  The purpose of this requirement in a 
voting system is to assure that units providing an audio ballot support T-Coil mode for 
hearing aid wearers.  
 
The ability to use a T-Coil, is very important for some hearing aid users, particularly those 
with more profound hearing loss.  In T-Coil mode the hearing aid wearer can cut out 
background noise and this is very important for those who have trouble using their hearing 
aids in the presence of background noise.  A T-Coil allows a hearing aid user to turn off their 
hearing aid’s microphone, effectively blocking background audio noise. The T-Coil receives 
the voice signal and it is then amplified and provided to the hearing aid wearer.  Being able to 
turn off the hearing aid microphone is particularly helpful in a noisy environment, because 
the hearing aid wearer can then block out the background noise and only get the intended 
voice signal.  The requirements being discussed in this RFI are intended to assure that 
hearing aid wearers can use their T-Coils when voting through an audio ballot. 
 
FCC Part 68 made the provision of a T-Coil signal mandatory for all telephones in the 
US.  Originally all telephones had enough magnetic flux leakage that they automatically 
provided a T-Coil signal.  However, with changes in technology, particularly the use of 
piezo-electric receiver elements in some phones, the presences of a T-Coil signal was 
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lost.  Hearing aid wearers had come to rely on this feature and the FCC mandated that a 
T-Coil signal continue to be provided.  However, the original FCC regulations only 
applied to landline telephones and only required a magnetic field of the specified 
amplitude.  As cordless and wireless phones came into common use, magnetic noise, 
interfering with the T-Coil signal became a problem.  ANSI C63.19 was written to 
address the more complex issues that arose.  One of the new requirements for T-Coil 
compatibility that ANSI C63.19 added was a signal quality requirement.  The other new 
requirements were limits on the RF, where RF was used, such as in a cellular telephone. 
 
The word “or” between the words “telephones style handset” and the word “headset” in 
Section 3.2.2.2 (c) (ii) is acting in this instance as a coordinating conjunction, connecting 
two separate and distinct concept words.    To that end, the requirements of this section 
apply equally whether the voting system uses a handset or whether the system uses a 
more conventional headset.  In addition, the term ‘telephone style’ is descriptive, not 
restrictive.  It is meant to describe a device normally held to the ear when being used.  To 
insure privacy all voting systems that provide an audio ballot do so through some kind of 
headset or handset and therefore the requirement applies to all devices that provide an 
audio ballot.  The scoping statement to VVSG V1:3.2.2.2c makes this clear: 
 

c. All voting stations that provide audio presentation of the ballot shall conform to 
the following requirements: Discussion: These requirements apply to all voting 
machine audio output, not just to the ATI of an accessible voting station. 

 
The citation of ANSI C63.19 is intended to add the signal+noise-to-noise, also called 
signal-to-interference requirement and, if a wireless headset is used, to include the RF 
interference portion of that standard. 
 

Conclusion:  
 
The requirement to support hearing aids in T-Coil mode applies to all units that provide 
an audio ballot. 
 
The requirements for the T-Coil signal are that it meet the amplitude and frequency 
response requirements of ANSI C63.19 clause 7.3.1, Audio Band Magnetic Coupling 
Field Intensity, as well as the signal quality requirements of clause 7.3.3, Signal Quality, 
for category 4.  In the 2001 version of ANSI C63.19 the signal quality requirement was 
that the unit provide a Signal+Noise-to-Noise Ratio in dB of > 10 dB.  In the 2007 
version of the standard the requirement was changed to be > 30 dB.  However, there was 
also a test method change between the 2001 and the 2007 versions.  The requirements, 
when measured properly are roughly equivalent. 
 
The test methods to be used in measuring for compliance are those contained in clause 6 
of the ANSI C63.19 standard. 
 

Effective Date:  
 
Immediately upon publication and distribution. 
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